Pomoč pri nakupu: 031 338 669

10 nasvetov za zgodnje učenje jezikov

Objavljeno 1. jun 2017
Blog   Love

Zgodnje učenje jezikov je lahko zelo zabavno, spontano in preprosto, če se ga lotite preko igre. Poleg tega z upoštevanjem naših nasvetov lahko osvojite dobre komunikacijske navade in izboljšate veščine pogovarjanja s svojim otrokom. To bo otroku na dolgi rok koristilo pri izboljšavi socialnih in komunikacijskih veščin. Hkrati pa se bo naučil novih besed, besednih zvez in če boste dosledni in vztrajni tudi novega jezika. Vse nasvete smo seveda sprobali v naši družini in kar nekaj jih je na dnevnem redu v našem vsakdanu. Podajamo 10 nasvetov za zgodnje učenje jezikov:

1. POGOVOR Z OTROKOM

Vsaj 15 minut dnevno se pogovarjajte v drugem jeziku, uporabljajte tudi nebesedno govorico. Na začetku otroku povejte v tujem jezikum nato še enkrat v maternem jeziku. Pričnite s preprostimi besednimi zvezami. Ponavljajte!

2. GLASBA IN PESMICE ZA OTROKE

Skupaj prepevajte pesmice v tujem jeziku. Otroci se hitreje in bolj spontano učijo besedila med prepevanjem, saj jih melodija in rime prevzamejo... Pa še tako zelo zabavno je!

3. BRANJE PRED SPANJEM

Pred spanjem berite večjezične pravljice in zgodbe. Glede na startost otroka in predznanje tujega jezika, prilagodite v katerem jeziku boste najprej brali.
Bodite pozorni, otrokovo pozornost stopnjujte s kombiniranjem materinščine in tujega jezika ter postavljanjem vprašanj. Otrok se hitro namreč lahko naveliča, ker ne razume povsem besedila v tujem jeziku.

4. MOBILNE APLIKACIJE ZA OTROKE

Današnji otroci imajo radi tehnologijo. Izberite kvalitetne večjezične mobilne aplikacije za zgodnje učenje jezikov. Izredno pomembno je, da je čas uporabe tablice/mobilnika omejen in da na začetku otroku pojasnite, kako aplikacija deluje. In seveda, da lahko spremljate, kako se otrok nanjo odziva.

5. IGRAJMO SE Z OTROKOM

Igrajte družabne igre v drugem jeziku, pozabavajte se tako s pantomimo kot s klasičnimi namiznimi igrami. Oboje je lahko sila zabavno ob tem, da se učite posameznih besed in besednih zvez v tujem jeziku.

6. OTROŠKA IGRAČA, KI GOVORI V TUJEM JEZIKU

Otroku podarite novo igračo in mu povejte, da le ta razume in govori le v izbranem tujem jeziku. To je lahko robot, lutka, šivana ali plišasta igrača. Seveda jo lahko izdelate tudi sami. Igrajte se z igračo tako, da se z njimi pogovarjajte in igrate samo v drugem jeziku. Otrok bo vas hitro pričel posnemati.

7. DIALOG Z OTROKOM

Z otrokom se čim več pogovarjajte in mu postavljajte vprašanja, tako v materinščini kot v drugem jeziku. Najprej otroka ogovorite v tujem jeziku, nato pa, če je potrebno, pa še v maternem.

8. SKYPE PAL ZA OTROKA

Poiščite nove prijatelje, ki ne govorijo maternega jezika vašega otroka. Najlažje je pričeti s pogoviri preko Skype klica, saj lahko govorite s komerkoli od kjerkoli. Brez težav boste našli družine s podobnimi interesi, ki govorijo vaš željen jezik. Predpriprava na pogovor je pomembna, tako za odrasle, ki bodo pogovor koordinirali kot za otroke. Tudi njih zanima s kom se bodo pogovarjali in da vedo približno o čem bi se radi pogovarjali.

9. UPORABNA VREDNOST ZNANJA TUJEGA JEZIKA

Otroku razložite koristi uporabe tujega jezika (branje, sporazumevanje, na potovanjih). Ko bo razumel, kaj bo s tem pridobil bo raje posegal po vsebinah v tujem jeziku.

10. KAKOVOSTEN ČAS Z OTROKOM

Bodite spontani, prepustite se toku, učenje jezika doma ni tako togo kot na krožku. Bodite izvirni, več kot se boste smejali in zabavali z otrokom, hitreje bo napredoval! Tako na podroju učenja jezika, kot na drugih področjih.

Vse aktivnosti začnite počasi in le kratek čas, ki ga boste postopoma podaljševali.

Če boste v čas, ki ga preživljate dnevno z otrokom, dodali naše predloge, boste zagotovo gradili zdrav in zaupanja vreden odnos. Pomembno je, da se neposredno pogovarjate z otokom in ne, da je otrok le pasiven poslušalec. Še bolj pomembno je, da otroku prisluhnete! Velikokrat otroci stvari povedo na svoj način in ker vsak od nas malo »na svojo roko« se je treba naučiti razbrati in razumeti vsakega otroka posebej.

Pri vsem tem pa se ne obremenjujte, bodite spontani in naredite tako, kot se vam zdi najbolj prav. Najbolj pomembno je, da se vi in vaš otrok pri vsem tem zabavate in povezujete.

Banner Mini Poliglotini 1

Slika Mojca02

Mojca je vsestranska: raziskovalka sveta, ekologinja, doktorica znanosti, poliglotka, podjetnica, kinologinja, žena in mamica ... Nadvse rada ima otroke, pse in svet pravljičnih junakov. Fulbrightova štipendistka in nagrajenka Alpske Konvencije ima disleksijo, a kljub temu zelo rada bere in piše. Pisanje brez napak je še vedno izziv za Mojco. Pazite se manjkajočih črk v tem blogu!

Mojca piše BLOG o vsebinah, za katere živi: vzgoja otrok, učenje tujih jezikov, psi, podjetništvo, dobre knjige ... so Mojčina strast.

Nalagam...
Napaka pri vnosu
Shranjeno

Nastavite si opomnik

Tri tedne pred rojstnim dnem vašega otroka, vas bomo opomnili o aktualni ponudbi MINI POLIGLOTINI večjezičnih knjig za otroke.