Pomoč pri nakupu: 031 338 669

10 koristi za otroke, ki znajo več jezikov

Objavljeno 28. jun 2017
Blog   10 Koristi Za Otroke2

Zgodnje učenje jezikov otrokom da več, kot si lahko mislite. Več kot se, da izmeriti! Celo znanstveniki se včasih namučijo z dokazi, saj je naš um tako kompleksen in povezan s številnimi zunanjimi dejavniki, da je iskanje korelacij med uspešnostjo in znanjem tujih jezikov včasih pravi izziv. Kljub temu so dokazi številni. Vaš otrok bo brez dvoma imel številne koristi od zgodnjega učenja jezikov in predvsem kasneje od poznavanja le teh. Koristi se začnejo na celičnem nivoju oz. kar v možganskih povezavah, ki jih spodbujamo in ustvarjamo z učenjem jezikov. Preberite 10 koristi, ki jih imajo otroci in ljudje, ki znajo več jezikov.

1. VEČJI MOŽGANI – ja, res je. Čeprav se sliši še tako neverjetno, imajo dvojezični in večjezični ljudje večje oz. težje možgane, saj imajo več povezav med živčnimi celicami. Temu skladno imajo večji potencial za določene možganske funkcije in so zato na številnih področjih bolj uspešni.

2. RAZUMEVANJE MATERINŠČINE – otrok bo takoj dojel, da je en jezik pred vsemi drugimi. To je jezik v katerem se je naučil govoriti. Jezik v katerem premišljuje. Jezik, ki ga najbolje pozna. Učenje in poznavanju tujega jezika, da otroku na materinščino nov pogled. Dojel bo, da se lahko različno izraža tudi v maternem jeziku in kakšna je njegova struktura.

3. IZOBRAŽEVANJE – vašemu otroku bo lažje v šoli in izobraževalnem sistemu. Znanstvene raziskave kažejo, da so dvojezični in večjezični otroci boljši v testih, ki zahtevajo: večopravilnost, reševanje problemov in kreativno mišljenje. Od enojezičnih otrok dosegajo boljše rezultate na kognitivnih testih. Zakaj? Zato ker zaradi preklapljanja med jeziki imajo bolj razvite možganske sinapse od enojezičnih vrstnikov.

4. BOLJŠI SPOMIN in ŠTUDIJ V TUJINI – vaš otrok bo lažje šel na izobraževanje ali na študij v tujini, če se bo počutil »domače« v tujem jeziku. Nekatere šole in programi zahtevajo poznavanje tujih jezikov na višjem nivoju že pri sami prijavi. Poleg tega boljši spomin omogoča hitrejše učenje!

5. ZAPOSLOVANJE (MLADIH) – zaposlitvene možnosti zaradi dobrega poznavanja tujih jezikov bodo boljše. To posebej velja pri iskanju prve službe in pri pridobivanju prvih delovnih izkušenj. Poleg tega, smernice globalizacije kažejo, da bodo zahteve delodajalcev po poznavanju tujih jezikov sčasoma še rasle.

6. KOMUNIKACIJA – večjezični otroci so načeloma bolj komunikativni, saj jim izbira jezika ne predstavlja ovire. Tako bo vaš otrok hitreje in razbremenjeno stopil v komunikacijo s sorodniki iz tujine, s tujci pri v naši državi, z domačini v tujini ... naš sedemletni sin vsako poletje na morju dobi nove prijateljčke, tudi takšne, ki ne govorijo slovenskega jezika. In prav dobro se zmeni z njimi po angleško.

7. UČENJE NOVIH JEZIKOV – Več jezikov kot znaš, lažje se naučiš novega. To velja še bolj v primeru sorodnih jezikov. Sama sem se zelo hitro naučila španskega jezika, ker sem pred tem že dobro znala italijanski jezik. Začela sem z jezikovnim tečajem v Španiji in takoj ugotovila, da ogromno razumem, ker so koreni besed izredno podobni besedam v italijanščini. Seveda, daj oba velika temeljita na latinščini, ki sem se jo tudi učila v šoli. Poleg tega je slovnica in stavčna struktura obeh jezikov sorodna.

8. KULTURNA RAZGLEDANOST – Vsak jezik ima svojo kulturo. Kulturo naroda, ki ga govori. Le ta se odraža se v literaturi, glasbi, hrani, medsebojnih odnosih, delovnih navadah... Otroci se skupaj z učenjem jezika učijo tudi navad iz okolja v katerem se govori ta jezik. Na ta način postanejo bolj odprti za drugačnost in lažje sprejemajo tako sebe, kot drugačne od sebe ter se tudi sami lažje prilagajajo novim okoljem, ljudem in situacijam.

9. PESPEKTIVA in ŠIRŠI POGLED NA SVET – sedemletni Oskar govori tekoče slovenski jezik (materinščino) razume vse po angleško in govori precej dobro (1. tuji jezik), razume srbski jezik (2. tuji jezik), prepozna italijanski jezik (3. tuji jezik). Oskar se zaveda, da so na svetu ljudje, ki razumejo različne jezike in zato dojemajo svet drugače. Poglejmo si njegovo dojemanje petih oseb, ki govorijo različne jezike:

• Paolo govori samo italijansko – Oskar ve, da on govori samo jezik, ki ga on zgolj prepozna. Težko komunicira s Paolom oz. zgolj preko posrednika (nekdo, ki govori slovensko in italijansko).

• Barbara govori italijansko in angleško – Oskar ve, da ga razume, kadar se izrazi po angleško. Z Barbaro se sporazumeva po angleško kar sam.

• Neža govori slovensko, italijansko in angleško – Oskar se z njo sporazumeva po slovensko, saj je najbolj naravno in najbolj enostavno. Sliši jo govoriti tudi v tujih jezikih in se zaveda, da zato ima tudi druge perspektive, ki jih on (še) ne dojema.

• Mojca (mama), govori kup jezikov – Oskar se najraje sporazumeva po slovensko, vendar ve, da mama v določenih situacijah z njim govori samo po angleško. Zato tudi sam včasih odgovarja po angleško mami. Po melodiji jezika ve, kadar mama govori v drugih tujih jezikih.

• Bato (dedek) govori slovensko, srbsko in angleško – Oskar z njim govori slovensko in popolnoma razume srbsko.

Oskar ve, da vseh 5 ljudi ne govori (vedno) isti jezik. Ve, da vsak od njih pojmuje svet v svojem jeziku. In da zato ima vsak od njih nekoliko drugačno perspektivo na svet.

10. POČITNICE V TUJINI – vaš otrok se bo v tujini bolje počutil, če bo lahko sam komuniciral z ljudmi in bo lahko razumel jezik okolja. Tako bo njegova izkušnja iz tujine toliko bolj bogata in zabavna, saj s povezovanjem z ljudmi in interakcijami z domačini doživimo kulturo in prostor bolj pristno in smo več kot le turisti.

V vsakem primeru poznavanje tujih jezikov prinaša številne prednosti in koristi. Zato zakaj ne začeti že zelo zgodaj? Zgodnje učenje jezikov je investicija v vaše otroke!

Banner Mini Poliglotini 1

Slika Mojca02

Mojca je vsestranska: raziskovalka sveta, ekologinja, doktorica znanosti, poliglotka, podjetnica, kinologinja, žena in mamica ... Nadvse rada ima otroke, pse in svet pravljičnih junakov. Fulbrightova štipendistka in nagrajenka Alpske Konvencije ima disleksijo, a kljub temu zelo rada bere in piše. Pisanje brez napak je še vedno izziv za Mojco. Pazite se manjkajočih črk v tem blogu!

Mojca piše BLOG o vsebinah, za katere živi: vzgoja otrok, učenje tujih jezikov, psi, podjetništvo, dobre knjige ... so Mojčina strast.

Nalagam...
Napaka pri vnosu
Shranjeno

Nastavite si opomnik

Tri tedne pred rojstnim dnem vašega otroka, vas bomo opomnili o aktualni ponudbi MINI POLIGLOTINI večjezičnih knjig za otroke.